МВФ оптави препоръки към България за пенсионното ни осигуряване.Те са свързани

...
МВФ оптави препоръки към България за пенсионното ни осигуряване.Те са свързани
Коментари Харесай

Попариха пенсионерите с истината за парите по стаж и възраст

МВФ оптави рекомендации към България за пенсионното ни обезпечаване.

Те са свързани с това, че една пенсионна промяна би трябвало да включва промени, защото нашият пенсионен модел все още не може да обезпечи пенсионната ни система да се самоиздържа. Това сподели в предаването  " България, Европа и светът на фокус "  на Радио " Фокус "  икономистът Румен Гълъбинов.

" Пенсионната ни система може едвам на половина да финансира от лични пенсионно-осигурителни вноски, а другата половина се дотира и субсидира от страната от общите доходи - налози, такси, мита и така нататък Тоест, нашият пенсионен модел има потребност от доусъвършенстване. Може би частта, която не ни доближава като недостиг може да се компенсира по друг метод ", обърна внимание Гълъбинов.

По думите му един от въпросите би бил за нарастване на пенсионно-оосигурителната вноска като %: " Повишаване на събираемостта от осигурителни вноски от стопанската система. Трябва да се обърне внимание и на възрастта за пенсиониране и стажът за пенсиониране, неща, които да разрешат в годините напред последователно системата да понижи този недостиг и тази взаимозависимост от страната. Защото все още, в общи линии над 5% от брутния вътрешен артикул, измерен като финансиране, отива за пенсионно осигурителната ни система, за заплащане на пенсиите ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР